مشاور امور بانوان معاون علمی رئیس جمهور تاكید كرد

لزوم ایجاد یک برنامه ملی برای توانمندسازی و سازماندهی زنان در حوزه علم عمومی

لزوم ایجاد یک برنامه ملی برای توانمندسازی و سازماندهی زنان در حوزه علم عمومی

به گزارش راستابلاگ، مشاور امور بانوان معاون علمی، فناوری و اقتصاد دانش بنیان رییس جمهور با انتقاد از غیبت ساختاری زنان در برنامه ریزی، مدیریت و ارزیابی فعالیتهای ترویج علم، اظهار داشت: این مسئله فقط یک خلأ آماری و موضوع فرهنگی  نیست، بلکه از کاستی در ساختار حکمرانی دانش خبر می دهد.


به گزارش راستابلاگ به نقل از ایسنا، خدیجه جدا در آئین بیست وپنجمن سالگرد تاسیس انجمن ترویج علم ایران که با حضور تعدادی از برندگان دوره های پیشین این جایزه، اعضای انجمن ترویج علم، فعالان حوزه ترویج علم و اعضای هیئت مؤسس این انجمن برگزار شد، ضمن اشاره به این که این غیبت ساختاری زنان نشانه ای از کاستی در ساختار حکمرانی دانش است، اظهار نمود: در گام نخست باید بپذیریم که ترویج علم بخشی از سیاست عمومی علم است و سپس بررسی نماییم که چرا بخشی از جامعه علمی که در خیلی از موقعیت های اجتماعی نقش تعیین کننده دارد، در این ساختارها حضور مؤثر ندارد.
وی ادامه داد: البته در ایران، حضور کمی زنان در فعالیتهای علمی نسبتا بالاست، اما این حضور در لایه های تصمیم ساز و ترویجی، ساختارمند نشده است. آمارها گویای اینست که زنان عضو غائب یا غیرمؤثر در شوراهای ملی، ستادهای ترویج، نمایشگاه های بزرگ علم و انجمن های علمی هستند. این در شرایطی است که تجربه اثبات نموده، جایگاه اجتماعی و نقش ارتباطی زنان می تواند آنها را به بازیگرانی طبیعی برای میانجی گری میان نهاد علم و جامعه تبدیل کند. این نقش در حوزه هایی مثل سلامت، آموزش، محیط زیست و مصرف آگاهانه؛ اثرگذارتر است.
این مقام مسئول، نبود تحلیل درست از جنسیتِ نقش ها را عامل مهمی در کمرنگ بودن حضور زنان در قسمت های تصمیم ساز و ترویجی عنوان نمود و اظهار داشت: متاسفانه در این حوزه نه داده های تفکیکی تولید می شود، نه ارزیابی نظام مندی از میزان مشارکت واقعی زنان در طرح های علم عمومی در دسترس می باشد.
جدا افزود: در حالی که نهاد علم با چالش هایی در سطح پذیرش اجتماعی، اعتبار عمومی و مقاومت فرهنگی نسبت به برخی فناوری ها روبه رو است، ترویج علم باید بتواند با جامعه وارد گفت و گویی واقعی شود و این گفتگو، بدون مشارکت گروههای مختلف اجتماعی همچون زنان، ناقص می ماند.
به قول مشاور امور بانوان معاون علمی، فناوری و اقتصاد دانش بنیان رئیس جمهور، تجربه های بین المللی نشان داده است خانمهایی که در ترویج علم فعالیت حرفه ای دارند، بر اقشار متنوع جامعه بخصوص در محیط های آموزشی، رسانه های عمومی و طرح های محلی اثرگذارتر هستند.
وی، موانع اصلی مشارکت زنان در ترویج علم را به سه دسته تقسیم کرد و اظهار داشت: «نبود مسیر حرفه ای روشن برای فعالیت بعنوان مروج علم»، «فقدان داده های دقیق در رابطه با میزان و کیفیت مشارکت زنان در برنامه های ترویجی» و «نبود نگاه سیاستی به مساله تنوع اجتماعی در طراحی برنامه های ترویجی»، مهم ترین عوامل کاهش مشارکت بانوان در زمینه های ترویج علم است.
جدا، ایجاد یک برنامه ملی برای توانمندسازی و سازماندهی زنان در حوزه علم عمومی را یکی از راهکارهای رفع این موانع دانست و بیان نمود: این برنامه می تواند از راه یک مرکز یا شبکه رسمی در همکاری با انجمن ترویج علم، بنیاد علم در معاونت علمی و دانشگاه‌ ای واجد صلاحیت شکل بگیرد.
وی ضمن اشاره به لزوم تعریف محورهای اجرایی برای این برنامه ملی، اظهار داشت: «آموزش و حرفه ای سازی مروجان زن علم در حوزه های کلیدی»، «طراحی ابزار سنجش مشارکت واقعی زنان در برنامه های علم عمومی» و «ایجاد شبکه ای از زنان واسط علم و جامعه در مقیاس ملی و منطقه ای، با مأموریت های مشخص» می تواند محورهای اصلی این برنامه باشد.
به قول این مقام مسئول، این اقدام، صرفاً جبران یک کمبود نیست، بلکه حرکتی در جهت بازطراحی زیرساخت گفتگوی اجتماعی علم در کشور است.
مشاور امور بانوان معاون علمی، فناوری و اقتصاد دانش بنیان رئیس جمهور اعتقاد دارد که نمی توانیم نسبت میان علم و جامعه را ترمیم نماییم، مگر آن که مصداق ها و ترجمان های متنوعی برای آن بسازیم که بخشی از این ترجمان، بشکل طبیعی از دل تجربه و زبان زنان برمی آید.
به نقل از معاونت علمی ریاست جمهوری، جایزه ترویج علم در 25 دوره برگزاری خود، به دنبال معرفی مروجین علم و تشویق عمومی به فعالیت و زمینه سازی برای ارتقاء بینش و تفکر علمی در جامعه است و از افراد یا سازمان هایی که بهترین و مؤثرترین فعالیتها را برای همگانی کردن علم، گسترش اندیشه و فرهنگ علمی در ایران و کاربرد علم در هریک از سطوح زندگی اجتماعی انجام داده اند، تقدیر می نماید.



منبع:

1404/02/22
10:38:49
5.0 / 5
26
تگهای خبر: بازیگران , بین المللی , دانشگاه‌ , زندگی
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
X

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
پربیننده ترین ها

پربحث ترین ها

جدیدترین ها