حفظ شاهوار مطالبه شاهرودی ها از معاون محیط زیستی رییس جمهور

حفظ شاهوار مطالبه شاهرودی ها از معاون محیط زیستی رییس جمهور

راستابلاگ: همزمان با سفر رییس سازمان محیط زیست به استان سمنان، مردم، کنشگران مدنی و اجتماعی، سازمان های مردم نهاد و محیط زیستی و اقشار مختلف خواهان توجه دولت به مشکلات کوهستان شاهوار هستند.



خبرگزاری مهر، گروه استان ها: معدن بوکسیت تاش در شاهوار با تخریب های خود با اهمیت ترین کانون آب ساز شهرستان شاهرود و تامین کننده آب نزدیک به ۳۰۰ هزار نفر مردم استان سمنان، را به نابودی کشانده است ماجرایی که در نهایت با ورود رسانه ها، مردم، سازمان های مردم نهاد و دوست داران محیط زیست موقتا متوقف گردید.
فقط در یک مورد نامه ای به تاریخ ۲۷ تیرماه ۹۷ با امضای رییس منابع طبیعی وقت شاهرود وجود دارد که اذعان می کند شرکت بهره بردار معدن جاده ای به عرض ۱۰ متر و به طول هفت هزار و ۲۹۰ متر و سوله ای را راه اندازی کرده که طبق متن صریح نامه غیرقانونی می باشد. همین طور در همین نامه عنوان شده که شرکت بهره بردار ۲۲۵ هزار و ۳۰۰ متر مکعب خاکبرداری و جابجایی خاک را صورت داده است.
نابودی منابع آبی و طبیعت
در این نامه اعلام می شود که شرکت بهره بردار سابقه تخریب و تصرف ۹۰۰ متر مربع اراضی ملی در شاهوار را داشته و کار این شرکت جرم تلقی می شود و تکرار تخریب و تصرف عدوانی محیط زیست و منابع طبیعی و قطع و ریشه کنی هزاران درختچه و درخت به ویژه درخت ممنوع القطع اورس و بوته کنی باید مورد پیگیری قضائی قرار گیرد.
این در صورتی است که اگر کسی در باغ خود ۲۰ متر مربع خانه اضافه بسازد با لودر و بولدوزر و حکم قضائی در سریعترین زمان به سراغ آن خواهند رفت اما چطور یک معدن نزدیک به یک دهه این چنین تخریب و پاک تراشی هایی را در با اهمیت ترین منبع تامین کننده آب شاهرود که بگفته علی خانی نماینده سابق شاهرود و میامی در مجلس، ۷۰ الی ۸۰ درصد آب شهرستان شاهرود را تامین می کند، انجام داده و هنوز هم عده ای بدنبال بازگشایی آن هستند.
از سوی دیگر مرکز پژوهش های مجلس شورای اسلامی نیز در گزارشی که در بازدید از این معدن منتشر نموده می نویسد: «ازجمله دلیلهای مهم ایجاد ریزگرد و گردوغبار در این منطقه می توان به از میان رفتن پوشش گیاهی، مراتع و فرسایش خاک، عبور کامیون ها، جابه جایی خاک و باطله، قراردادن سرند در معدن توسط شرکت آلومینا، انفجار، فعالیت ماشین آلات معدنی و عدم مدیریت صحیح باطله اشاره نمود. ایجاد ریزگرد و گردوغبار نه فقط سبب آلوده شدن آب وهوا شده، بلکه به مرور سبب بسته شدن راه تنفس گیاهان منطقه می شود. ادامه کارهای معدنی در این منطقه و ایجاد ریزگرد به همراه تخریب مراتع و پوشش گیاهی، ممکنست در طولانی مدت شهرهای اطراف را با مشکلات جدی درباب گردوغبار و ریزگرد مواجه کند.»
انصاری میهمان مردم استان سمنان
شینا انصاری رییس سازمان محیط زیست کشورمان میهمان مردم استان خواهد بود و مقرر است که دیداری هم با سازمان های مردم نهاد محیط زیستی داشته باشد، مدیری که مردم شاهرود چشم امید به سفر او بسته اند که مطالبه شأن درباب شاهوار را جامه عمل بپوشاند و یاورشان باشد.
امیر حسین ولیان دبیر دیده بان طبیعت در آستانه سفر شینا انصاری به استان سمنان و در واکنش به برخی صحبت های مسئولان استان سمنان طی هفته اخیر که دلسوزی های محیط زیستی را مزاحمی برای امور کشاورزی، عمرانی و معدنی و… دانسته بود، اظهار داشت: همانطور که امام جمعه شاهرود اعلام نمودند اگر معدن بوکسیت تاش طلا هم باشد نمی خواهیم؛ مطالبه نمایندگان ادوار مجلس شورای اسلامی در این خطه، فعالان محیط زیستی و مردم شهرستان حفظ منابع بزرگ آبی است.
وی افزود: فعالیت معدن بوکسیت شاهوار که منافع منطقه ای و ملی را به مخاطره انداخته بود نمی تواند ادامه یابد، معدنی که تنش آبی یک شهرستان بزرگ را تشدید و قسمتی از سرچشمه های آب شهر را نابود و در صورت آغاز به کار مجدداً آنرا آلوده خواهد ساخت.
مردم امیدوار هستند
مردم شاهرود اما به سفر رییس سازمان محیط زیست به استان سمنان و مطالبه جدی شاهوار بسیار امیدوار هستند برای اینکه هادی کیادلیری معاون آموزش و مشارکت های مردمی سازمان حفاظت محیط زیست دو هفته قبل در مسافرت به استان سمنان درباب برداشت معادن خصوصاً در بوکسیت تاش حتما باید بهره برداری به سود آینده مردم باشد، اشاره کرد: معادن باید در جایی بنا شود که مباحث زیست محیطی چالش برانگیز در آن مطرح نباشد.
وی با تأکید بر این که اگر معدنی چنین مشکلاتی به وجود می آورد طبق اصل پنجاه قانون اساسی باید جلوی آن گرفته شود، اضافه کرد: اگر فعالیت معدن خلاف مسایل زیست محیطی حرکت می کند باید اصلاح و پاسخ داده شود.
این واکنش ها از معاون رییس سازمان محیط زیست بسیار مردم شاهرود را خوشحال کرده برای اینکه آنها حالا می دانند که تلاش هایشان بی نتیجه نمانده و دولتی های اثرگذار و مهم در پرونده حفظ شاهوار، از ریز مسایل در رابطه با تخریب این کانون آب ساز و حیات بخش آگاه هستند و در حقیقت در مسافرت شینا انصاری به سمنان می توانند به آسانی مطالبه شأن را بیان کنند.

اهمیت شاهوار
اهمیت شاهوار برای مردم شاهرود اما در چیست؟ محمد درویش که مدتی پیش برای سخنرانی در همایش شاهوار به شاهرود آمده بود معتقد است: شاهوار با اهمیت ترین منبع تامین آب مردم شهرستان شاهرود است و از این بابت دارای اهمیت بسیاری است.
این کنشگر محیط زیست آب را با اهمیت ترین رکن شاهوار و زیست در شهرستان شاهرود می داند و با اعلان اینکه کوهستان های ما دماوند، شاهوار، الوند، زردکوه، تفتان و همه آن مناطقی که می توانند برف و یخ دائم داشته باشند باارزش هستند، می گوید: از قبال همین کوهستان های پر برف توانستیم ۹۳ رودخانه دائم داشته باشیم و در ۱۰ محصول کشاورزی جز تولید کننده برتر جهان قرار گیریم.
درویش همین طور شاهوار را یکی از استثنایی ترین محلهای دارای یک اکوتن خاص و بالاترین کیفیت حیات است، اعلام نمود: شاهوار از الماس هم برای استان سمنان باارزش تر و به مفهوم واقعی غیر قابل ارزش گذاری است.
تعطیلی کامل معدن بوکسیت تاش
در واقع صحبت درویش نشان میدهد که موضوع شاهوار برای شاهرودی ها دارای دو رکن مهمست نخست این که شاهوار دغدغه عده ای قلیل از محیط زیستی ها و جمعیت های زیست محیطی و در نهایت سازمان های مردم نهاد نیست بلکه مطالبه و دغدغه آحاد مردم جامعه در شاهرود، رویان، بسطام خرقان و.... است و در ثانی موضوع شاهوار آب و حیات است و حتی پوشش گیاهی و گونه های جانوری نادر که معدنکاری تهدیدشان می کند.
محمد حسین خنکال دبیر خانه کشاورزی شاهرود در گفتگو با خبرنگار مهر، با اعلان اینکه شاهوار، مهم ترین منبع تامین کننده آب شهرستان شاهرود است، اظهار داشت: مطالبه و خواست مردم شاهرود تنها یک کلام است آن هم تعطیلی کامل معدن بوکسیت در کوهستان شاهوار؛
مردم نیز نظرات مشابهی در آستانه سفر شینا انصاری به استان سمنان دارند و عمدتا از سازمان های مردم نهادی که در دیدار با وی حضور دارند می خواهند تا صدایشان باشند زهره نوری شهروند شاهرودی در گفتگو با خبرنگار مهر، می گوید: انتظار داریم که فعالان زیست محیطی که در دیدار با رییس سازمان صیانت از محیط زیست حضور دارند دغدغه اصلی مردم که همانا آب است را به اطلاع مسئولان برسانند.
نوری با اعلان اینکه مشخص است که اصلاً تمدن و حیات در شهرستان شاهرود پیرامون همین آبی که از شاهوار تامین شده شکل گرفته است، اشاره کرد: اگر منابع آبی در شاهوار به خطر بیافتند در عمل حیات در پایین دست به خطر افتاده است و این ضروریست که برای مسئولان ما تبیین شود.


منبع:

1404/02/16
10:38:14
5.0 / 5
14
تگهای خبر: سازمان , سفر , شركت , كیفیت
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
X

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
پربیننده ترین ها

پربحث ترین ها

جدیدترین ها