صفحات زمین حافظه دارند!

صفحات زمین حافظه دارند!

به گزارش راستابلاگ، اکتشافات جدید، بینش عمیق تری را از حرکت «زمین ساخت صفحه ای»(tecnotic plates) عرضه می دهند و زمین شناسان اخیرا دریافته اند که صفحات زمین دارای حافظه هستند.


به گزارش راستابلاگ به نقل از ایسنا، تحقیقات جدید نشان داده است که تغییرات در ترکیب سنگ درون صفحات اقیانوسی می تواند به صورت قابل توجهی بر مسیر و سرعت این صفحات هنگام فرو رفتن در گوشته زمین تاثیر بگذارد. این تغییرات ناشی از فرآیندهای زمین ساخت باستانی است.
«زمین ساخت صفحه ای» به بررسی و مطالعه حرکات در مقیاس وسیع در سنگ کره می پردازد.
به نقل از اس تی دی، در اعماق بین ۴۱۰ تا ۶۶۰ کیلومتری از سطح زمین، «منطقه زون گذار»(MTZ) قرار دارد. این منطقه یک لایه مرزی کلیدی است که حرکت مواد را به اعماق سیاره هدایت می کند. «صفحات فرورانش»، یعنی آنهائیکه به زیر صفحات دیگر فرو می روند با تراکم زیادی از سنگ «بازالت»(basalt ) در این منطقه مواجهند. سرعت این صفحات می تواند کند یا حتی متوقف شود.
سنگ «بازالت» یک سنگ سخت و سیاه و دانه ریز آتشفشانی است. این سنگ بازمانده کارهای آتشفشانی است.
کشف منشأ مخازن بازالت
یک تیم بین المللی از زلزله شناسان به سرپرستی «دانشگاه ساوث همپتون»(Southampton) شواهدی از یک «منطقه زون گذار» بسیار ضخیم ارایه داده اند که تنها با ترکیب سنگ «بازالت» قابل توجیه است و نشان میدهد که در مناطق خاص، کل صفحات اقیانوسی می توانند دارای سنگ «بازالت» زیادی باشند.
این مطالعه درک بهتری از فرورانش صفحه ای عرضه می دهد که در آن مواد سطحی و عناصر فرار در اعماق زمین بازیافت می شوند. این فرایند، ثبات آب و هوایی بلندمدت، تعادل جوی و سکونت پذیری سیاره ما را برای میلیاردها سال حفظ می نماید.
این پژوهش پیشگامانه بخشی از «پروژه مواد فرار در آنتیل کوچک تر»(VoiLA) است که در آن تیم تحقیقات، ۳۴ لرزه سنج را در کف اقیانوس زیر «آنتیل کوچک تر» مستقر کردند.
«آنتیل کوچک تر» نام دیگر آبخست های دریای کارائیب و شمال ونزوئلا است.
دکتر «کاترین ریچرت»(Catherine Rychert)، دانشیار پیشین «دانشگاه ساوث همپتون» و عضو فعلی «مؤسسه اقیانوس شناسی وودز هول»(Woods Hole) می گوید: این نخستین آزمایش لرزه نگاری در کف اقیانوس در مقیاس بزرگ است که درون یک منطقه فرورانش از اقیانوس اطلس انجام شده است.
وی ادامه داد: ما از یافتن یک «منطقه زون گذار» فوق العاده ضخیم در گوشته زمین و زیر «آنتیل ها» بسیار شگفت زده شدیم. این منطقه می تواند به یکی از ضخیم ترین «مناطق زون گذار» مشاهده شده در سرتاسر جهان تبدیل گردد.
باآنکه دریای کارائیب به آفتاب و سواحلش شناخته شده است، اما حالا دلیل جدیدی برای شهرت یافتن در حوزه زمین شناسی دارد.
حافظه صفحات زمین و همرفت گوشته زمین
دکتر «نیک هارمون»(Nick Harmon)، دانشیار پیشین «دانشگاه ساوث همپتون» و عضو فعلی «مؤسسه اقیانوس شناسی وودز هول» می گوید: فکر کردن به این که «زمین ساخت صفحه ای» از برخی جهات دارای حافظه است، عجیب است. این حافظه می تواند بر نحوه هدایت «همرفت گوشته زمین»(Mantle Convection) و ترکیب مواد در زمین توسط صفحات تاثیر بگذارد.
«همرفت گوشته زمین» ناشی از جریان های همرفت حامل گرما از درون سیاره زمین به سطح آن است.
دکتر «شوسونگ یانگ»(Xusong Yang) نویسنده ارشد این مطالعه، محقق پیشین «دانشگاه ساوث همپتون» و عضو فعلی در دانشگاه‌ یامی تاکید کرد: ما نمی توانیم ناهمگونی ترکیبی موروثی صفحات اقیانوسی درحال فرورانش را نادیده بگیریم. این کار امکان دارد تا حد زیادی بر سرنوشت نهائی آنها در اعماق زمین تاثیر بگذارد.
این مطالعه در مجله Nature انتشار یافته است.



منبع:

1404/01/29
11:24:34
5.0 / 5
66
تگهای خبر: بین المللی , دانشگاه‌
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
X

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
پربیننده ترین ها

پربحث ترین ها

جدیدترین ها