میوه ضدسرطانی که بتازگی طرفداران زیادی پیدا کرده است
راستابلاگ: علاقه به میوه ساپادیل یا سورسوپ در بالاترین حد خود طی چند وقت اخیر قرار گرفته است، چونکه این میوه بومی مکزیک و آمریکای مرکزی و جنوبی، خاصیت های ضد سرطانی دارد.
به گزارش راستابلاگ به نقل از ایسنا، علاقه تازه ای به یک میوه سبز گوشتی کمتر شناخته شده که بومی آمریکای جنوبی و مرکزی است، بوجود آمده است. مدت هاست که این میوه در طب سنتی برای محافظت در مقابل عفونت باکتریایی و حتی پیشگیری و درمان طیف وسیعی از سرطان ها استفاده می شود. اما دقیقا چه چیز یا چیزهایی در این میوه وچود دارد که آنرا خاص می کند؟
درخت ساپادیل یا سورسوپ با نام علمی «Annona muricata» یک درخت گل دار بومی آمریکای مرکزی و جنوبی است، اما حال می توان آنرا در جزایر اقیانوس آرام، غرب آفریقا و آسیای جنوب شرقی نیز یافت.
این گیاه با اسامی زیادی شناخته می شود، اما شاید شناخته شده ترین آن گراویولا(graviola) باشد که به طور معمول در شکل مکمل استفاده می شود و صدها سال است که پزشکان طب سنتی از میوه، پوست و برگ های سبز آن برای همه چیز از مدیریت دیابت گرفته تا درمان عفونت و سرطان استفاده می نمایند.
با این وجود، از سال قبل ناگهان علاقه جدیدی به این گیاه و خصوصاً میوه آن، خصوصاً از طرف جامعه سلامت غرب که بدنبال داروهای جایگزین هستند که ریشه در درمان های سنتی دارند، بوجود آمده است.
با این وجود، دنیای علم در مورد مزایای آن گرفتار دو دستگی است، اما چیزی که اغلب کارشناسان بر سر آن توافق دارند این است که باید تحقیقات بیشتری روی گیاه و میوه آن صورت گیرد.
ساپادیل را می توان در هر دو حالت رسیده و نارس مصرف کرد و برگ های درخت آنرا نیز می توان همچون چای و دمنوش دم آورد.
پژوهشگران در یک مقاله مروری در سال 2015 در مجله بین المللی علوم مولکولی خاطرنشان کردند: در بین تمام مطالعات قبلی روی این گیاه، امیدوارکننده ترین کارها، فعالیت ضد سرطانی، ضد انگلی و حشره کشی آنست. تحقیقات بیشتر در مورد عملکردهای زیست شیمیایی و فیزیولوژیکی ترکیبات فعال و مکانیسم های دقیق زیربنای این کارها برای توسعه محصولات دارویی و کشاورزی بطورکامل محوری است.
آن چه ما می دانیم این است که این میوه به طور دقیقتر حاوی ترکیبات زیست فعال سامل استوژنین ها، آلکالوئیدها، فلاونوئیدها و ویتامین ها است که بطور کلی، خصوصاً به سبب اثرات سیتوتوکسیک یا نحوه عملکرد آنها برای از بین بردن سلول های سرطانی مفید هستند.
این استوژنین ها نه فقط با پیشگیری از رشد سرطان، بلکه با پیش گیری از سرطان نیز مرتبط هستند. با این وجود، یک استوژنین کلیدی موسوم به آنوناسین(annonacin) نیز با پارکینسون و بیماریهای عصبی مرتبط می باشد.
پژوهشگران در سال 2012 دریافتند که ترکیبات فعال زیستی اصلی شناسایی شده در گیاه سورسوپ به عنوان استوژنین های آنوناسین طبقه بندی شده اند که «کمپلکس میتوکندری 1» را که منجر به کاهش تولید ATP می شود، مهار می کند.
در مجموع، تغییرات در این پارامترها منجر به کاهش تومورزایی و متاستاز تومورهای لوزالمعده کاشته شده به روش ارتوتوپی شده است که نشان دهنده خاصیت های امیدوارکننده این محصول طبیعی در مقابل این بیماری کشنده است.
پژوهشگران می گویند یک فنجان سورسوپ دارای 148 کالری، 7.42 گرم فیبر، 37.8 گرم کربوهیدرات و همین طور 30.5 گرم قند است، بااینکه دارای شاخص گلیسمی پایینی است. این میوه سرشار از ویتامین C، پتاسیم، منیزیم و همین طور آنتی اکسیدان ها و پتاسیم است و بر خلاف ظاهرش، طعم بسیار خوبی دارد که می توان آنرا طعمی بین توت فرنگی و موز تعریف کرد.
در صورتیکه مدتی است از ساپادیل به عنوان یک درمان مکمل برای بیماران سرطانی استفاده می شود، هنوز اطلاعات علمی کافی برای نتیجه گیری بالینی بر اساس آن وجود ندارد. یک مقاله مروری دیگر در سال 2024 نشان داد که تحقیقات موجود نشان میدهد که دلیلی وجود دارد که ساپادیل برای مدت طولانی قسمتی از طب سنتی بوده است.
پژوهشگران خاطرنشان کردند: این بررسی سیستماتیک مشخص کرده است که عصاره Annona muricata اثر مفیدی بر سرطان نشان میدهد و اثر سمیت سلولی را بوسیله اثر مهاری، آپوپتوز و کشتن انتخابی سلول های سرطانی بدون تأثیر بر سلول های طبیعی نشان میدهد. علاوه بر این، با فعال کردن مسیر ضد التهابی بوسیله مسیر سنتز پروستاگلاندین، دارای اثرات ضد التهابی است.
ساپادیل با کنار گذاشتن مزایای بالقوه ضد میکروبی، آنتی اکسیدانی و ضد التهابی، به عنوان یک نوروتوکسین نیز شناخته شده است و می تواند به شرایط عصبی کمک نماید. تا حالا پژوهشگران معتقدند که این نتیجه مصرف بیش از اندازه آنست.
دانشمندان در مطالعه ای که در سال 2022 در مجله Molecules انتشار یافت، خاطرنشان کردند: دوزهای بالای استوژنین ها می توانند نوروتوکسیک باشند و ممکنست موجب اختلالات عصبی شوند. اعتقاد بر این است که تعدادی از آلکالوئیدهای موجود در آن، بر سلول های عصبی نیز تأثیر می گذارند. با این وجود، تحقیقات در مورد سمیت عصبی آنوناسین بیان می کند که شرایط تخریب عصبی ناشی از این ترکیبات به سبب قرار گرفتن در معرض یا مصرف مداوم ایجاد می شود.
تحقیقات بیشتر در مورد سمیت ساپادیل و آزمایش های بالینی برای آزمایش ترکیبات خالص برای مشخص کردن کامل کارهای ایمنی دارویی برای بیماریهای مختلف مورد نیاز است.
در صورتیکه از سورسوپ به عنوان پیشگیرنده یا درمانگر سرطان حمایت می شود، شواهد علمی قوی تا به امروز برای پشتیبانی از این ادعاها وجود ندارد. با وجود این، هنوز هم یک افزودنی سالم به سالاد یا مصرف به عنوان اسموتی به شمار می آید.
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب