عضو هیئت علمی انستیتو تحقیقات تغذیه مطرح كرد

تحقیق درباره خورد و خوراك ایرانی ها بعد از وقفه ۱۸ ساله، گردنگیر تولیدكنندگان به قید كلمه تراریخته

تحقیق درباره خورد و خوراك ایرانی ها بعد از وقفه ۱۸ ساله، گردنگیر تولیدكنندگان به قید كلمه تراریخته

راستابلاگ: عضو هیئت علمی گروه تحقیقات سیاستگذاری و برنامه ریزی غذا و تغذیه انستیتو تحقیقات تغذیه اظهار داشت: بعد از 18 سال، تحقیقات درباره این كه ایرانیان چه می خورند و چه مقدار می خورند در انستیتو تحقیقات تغذیه ای و صنایع غذایی در حال انجام می باشد.


دكتر عزیزالله زرگران در گفت و گو با ایسنا، با بیان این كه یكی از مهم ترین وظایف انستیتو تحقیقات تغذیه بررسی مواد خوراكی مصرف شده و میزان آنها توسط مردم است اظهار داشت: آخرین تحقیقات برای پاسخ به سوال« ایرانیان چه می خورند و چه مقدار می خورند» در سال ۸۰ انجام شده و الان در سال ۱۳۹۸ علی رغم مشكلات بودجه ای فراوان این طرح مجدد در حال انجام است؛ یعنی ما ۱۸ سال درباره این كه ایرانیان چه می خورند و چه قدر می خورند اطلاع دقیقی نداشتیم. البته از منابع دیگری مثل مركز آمار می توان اطلاعاتی به دست آورد؛ البته اطلاعات مركز آمار درباره میزان خرید است و مقدار مصرف واقعی خانوار نیست.
وی ادامه داد: این ۱۸ سال وقفه در تحقیقات درباره مواد غذایی مصرفی ایرانی ها و میزان آنها به سبب مشكلات بودجه ای به وجود آمده بود. البته قرار نیست تحقیقات درباره مواد غذایی مصرفی و میزان آنها هر سال صورت گیرد اما معتقدیم هر پنج یا ۱۰ سال یك گذار تغذیه ای داریم. ما الان محصولاتی داریم كه ۱۰ سال پیش این محصولات وجود نداشتند و بسیار مصرف فراوانی در جامعه دارند. امسال این طرح در حال انجام می باشد و ما منتظر نتایج خروجی آن هستیم. مبنای همه سیاست گذاری ها در حوزه تغذیه همین است كه بدانیم مردم چه می خورند و چقدر می خورند.

تهیه فهرست مواد غذایی لطمه رسان
زرگران یكی دیگر از فعالیت های انستیتو تحقیقات تغذیه و صنایع غذایی را تهیه لیست مواد غذایی لطمه رسان به سلامت عنوان نمود و اضافه كرد: انستیتو تحقیقات تغذیه با همكاری وزارت بهداشت متولی تهیه لیست مواد غذایی لطمه رسان به سلامت بود كه توانستیم با تهیه این لیست برخی چالش ها را در این زمینه از بین ببریم. یكی دیگر از فعالیت های انستیتو تحقیقات تغذیه، طرح پایش مواد غذایی بود كه در فروشگاه ها انجام شد و ما به دید دقیقی درباره میزان قند و نمك و چربی محصولات رسیدیم.
وی با بیان این كه حدود نیمی از مرگ ومیرها به سبب مبتلاشدن به بیماری های قلبی و عروقی است، اظهار داشت: حدودا از هر دو مرگ در كشور، یك مرگ به سبب مبتلاشدن به بیماری های قلبی و عروقی است. یكی از عوامل اصلی بیماری های قلبی سبك زندگی نامناسب است كه در این زمینه تغذیه نقش مهمی دارد اگر الگوی مصرف اصلاح گردد میزان مبتلاشدن به كبد چرب، دیابت، بیماری های قلبی و عروقی كاسته می شود.

فضای تجاری و سیاسی در دنیا بر نظرات درباره مواد غذایی تراریخته موثر بوده است
زرگران درباره محصولات تراریخته اظهار داشت: بحث محصولات تراریخته بسیار گسترده است. بتازگی پژوهشی انجام شده بود كه نشان داد حتی در سازمان های جهانی و دانشگاهی هم درباره محصولات تراریخته سوگیری وجود دارد. در این مقاله ذكر شده بود كه وابستگی های سازمانی افراد بر نتایج پژوهش های آنها درباره محصولات تراریخته موثر است. بدین سبب امكان دارد منافع مادی در هر دو طرف بحث، چه موافقان و چه مخالفان موثر باشد.
عضو هیئت علمی گروه تحقیقات سیاستگذاری و برنامه ریزی غذا و تغذیه انستیتو تحقیقات تغذیه اضافه كرد: آن قدر فضای تجاری و سیاسی در دنیا بر روی نظرات درباره مواد غذایی تراریخته تاثیر گذاشته كه تنها كاری كه می توان كرد این است كه بر روی محصولات برچسب گذاری نماییم. الان تولید كنندگان ملزم هستند اگر محصولی تراریخته است بر روی محصول قید كنند و این پیشرفت خوبی در كشور است؛ مثلا اگر در كیك یا كلوچه ای روغنی استفاده شده كه ماده آن تراریخته است بر روی محصول عبارت تراریخته یا تغییریافته ژنتیكی درج شده است. ما در انستیتو تحقیقات تغذیه و صنایع غذایی پژوهش مستقلی در زمینه محصولات تراریخته نداشتیم.




منبع:

1398/05/18
16:29:06
5.0 / 5
2980
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۵ بعلاوه ۳