تک نرخی شدن ارز کلید اصلاحات اقتصادی و لزوم پشتیبانی از دهک های پایین
راستابلاگ: نایب رییس اتاق بازرگانی ایران اقدام دولت برای تک نرخی شدن ارز را ضرورتی راهبردی توصیف کرد.
- حسین پیر موذن ضمن اشاره به سیاستهای ارزی جدید دولت بر اساس استقرار بازار توافقی ارز و تک نرخی شدن آن، گفت: تک نرخی کردن ارز یکی از قدیمی ترین مطالبات اقتصاددانان و از مهم ترین اصلاحات ساختاری در اقتصاد ایران بوده است؛ در همه این سال ها، چندنرخی بودن ارز در اقتصاد نه تنها به فساد، رانت و نابرابری دامن زده است، بلکه سبب بی ثباتی، کاهش اعتماد در میان سرمایه گذاران و دشواری در برنامه ریزی برای تولید و تجارت شد.
پیرموذن اضافه کرد: باید توجه داشت هرگونه اقدام در این جهت با درنظر گرفتن آثار اجتماعی، تورمی و معیشتی آن انجام بگیرد، خصوصاً پشتیبانی از دهک های پایین جامعه که در معرض صدمه های ناشی از افزایش قیمت کالاهای اساسی و خدمات پس از تک نرخی شدن ارز هستند.
ارز چند نرخی زمینه ساز فساد بود
نایب رییس اتاق ایران با تکیه بر این که مبارزه با رانت و فساد نخستین اثر مثبتی است که ارز تک نرخی برای اقتصاد به همراه دارد، گفت: اختلاف بین نرخ ارز رسمی و نرخ بازار آزاد، زمینه ساز رانت های کلان و اختصاص ناعادلانه منابع ارزی به گروههای خاص می شود؛ پدیده ای که در طول سالهای گذشته به خوبی لمس کردیم.
وی رسیدن به شفافیت اقتصادی را یکی دیگر از نتایج حاصل از ارز تک نرخی برشمرد و اظهار داشت: وجود یک نرخ واقعی و واحد به شفاف سازی قیمتها و هزینه های تولید کمک کرده و مانع پنهان کاری و حساب سازی شرکت ها می شود.
نایب رییس اتاق ایران همینطور به تقویت رقابت پذیری و سرمایه گذاری در اقتصادی که در آن ارز با یک نرخ مشخص عرضه می شود، اشاره نمود و اضافه کرد: نوسانات ارزی چندگانه سبب ریسک بالا در سرمایه گذاری داخلی و خارجی شده است. در صورتیکه نرخ واحد، افق روشنی برای برنامه ریزی بوجود می آورد. در همین ارتباط باید به کاهش هزینه های دولت نیز اشاره نمود. اختصاص ارز یارانه ای فشار مضاعفی بر منابع ارزی کشور وارد می نماید و در بسیاری موارد به جای مصرف کننده نهایی، واسطه ها از این یارانه بهره مند می شوند.
پیرموذن در بخش دیگری از این گفت و گو به چالش ها و ریسک های پیش روی ناشی از تک نرخی شدن ارز اشاره نمود و با تکیه بر این که یکی از چالش های پیش روی دولت افزایش تورم خواهد بود، گفت: تجربه حذف ارز ترجیحی در سالهای قبل نشان داد که این اقدام منجر به جهش قیمتی در تعدادی کالاهای اساسی می شود. افزایش تورم نقطه به نقطه، خصوصاً برای دهک های پایین، فشار روانی و معیشتی به دنبال دارد.
وی افزود: نکته بعدی می تواند کاهش قدرت خرید مردم در شرایط رکود تورمی، حذف یارانه های ارزی بدون جایگزین مناسب که منجر به فقر بیشتر و نارضایتی اجتماعی می شود، باشد. از طرفی باید به نبود زیرساخت اطلاعاتی کافی برای حمایت هدفمند نیز توجه داشت.
وی اشاره کرد: یارانه جایگزین، نیازمند بانک اطلاعات دقیق از دهک های درآمدی و الگوی مصرف آن هاست که هنوز در خیلی از حوزه ها ناقص است.
تورم مهار شود
نایب رییس اتاق ایران برای اجرای موفق سیاست تک نرخی شدن ارز پیشنهاد داد: دولت باید برای ثبات اقتصادی و مهار تورم، برنامه ریزی کند. شرط اول برای اجرای این سیاست، مهار تورم و تثبیت نرخ ارز است. مادامی که انتظارات تورمی بالا باشد، نرخ واحد کارآیی نخواهد داشت.
پیرموذن تامین ذخایر ارزی قابل اتکا را نیز مورد توجه قرار داد و اضافه کرد: بانک مرکزی باید توان مداخله مؤثر در بازار ارز برای مدیریت نوسانات را داشته باشد. از طرف دیگر باید حذف تدریجی و برنامه ریزی شده ارز ترجیحی را در برنامه قرار داد.
وی اشاره کرد: یکسان سازی نرخ ارز باید مرحله ای و همراه با پیش آگاهی باشد، نه ناگهانی. همینطور حمایت هدفمند از دهک های صدمه پذیر باید در دستورکار باشد. سیاستهای حمایتی دقیق، هوشمند و قابل نظارت یک لزوم است.
نایب رییس اتاق ایران پرداخت یارانه نقدی یا کالایی را ضرورتی برای اصلاح ساختار معیوب اقتصاد ایران دانست و تاکید کرد: این اقدام باید با آمادگی نهادی، حمایت اجتماعی و پایداری اقتصادی همراه باشد. در غیر این صورت، ممکنست به بی ثباتی معیشت مردم و صدمه جدی به دهک های پایین منجر شود. برای ممانعت از تبعات منفی باید نگاه عدالت محور و تدریجی به اجرای این سیاست داشت و هم زمان با اجرای آن، سازوکارهای حمایتی و بازتوزیعی را فعال کرد.
منبع: اتاق بازرگانی
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم در مورد این مطلب نظر دهید