رسانه های موافق و مخالف جبهه مقاومت مراسم خاكسپاری سردار سلیمانی را چطور پوشش دادند؟

رسانه های موافق و مخالف جبهه مقاومت مراسم خاكسپاری سردار سلیمانی را چطور پوشش دادند؟

پوشش خبری تشییع شهید سلیمانی در رسانه ­های موافق و مخالف جبهه مقاومت در یک رساله دانشجویی مورد بررسی تطبیقی قرار گرفت.


به گزارش راستابلاگ به نقل از ایسنا، پایان نامه دانشجویی با عنوان "بررسی تطبیقی پوشش خبری تشییع شهید سلیمانی در رسانه ­های موافق و مخالف جبهه مقاومت" در مقطع کارشناسی ارشد دانشکده فرهنگ و ارتباطات سوره به مقایسه رویکرد رسانه ها در پوشش خبری این رویداد پرداخت.

در این پژوهش با این نگاه که در رویدادهایی با ابعاد بین المللی دیگر مسئله رسانه ها این نیست که پوشش دهند یا نه بلکه سوال این است که چطور پوشش دهند؛ و نوع و نحوه پوشش خبری رویدادهاست که سبب شکل گیری نگرش و برداشت مخاطبان از رویدادها می شود؛ مقایسه ای میان پوشش خبری مراسم خاکسپاری پیکر شهید قاسم سلیمانی با عنایت به رویکرد رسانه نسبت به جبهه مقاومت انجام شده است.

رسانه های موافق جبهه مقاومت که در این پژوهش مورد بررسی قرار گرفته، سایت های خبری العالم (عربی)، پرس تی وی (انگلیسی)، المیادین (عربی) و المنار (عربی) و رسانه های مخالف جبهه مقاومت سایت های خبری العربیه (عربی)، الحره (عربی)، بی بی سی (انگلیسی) و سی ان ان (انگلیسی) هستند و بررسی ها در بازه زمانی 14 دیماه 1398 تا 28 دیماه همان سال انجام شد.

نتایج این پژوهش نشان میدهد: رسانه های موافق جبهه مقاومت توجه بیشتری به مراسم خاکسپاری پیکر شهید سلیمانی داشته و در قالب نظریه برجسته سازی این رویداد را با تولید حجم بیشتری از اخبار به لحاظ تعداد و اندازه خبر برجسته ساخته اند اما از آنجائیکه رسانه ها دیگر کمتر می توانند اخباری را نادیده بگیرند تعداد و حجم اخبار انتشار یافته در رسانه های مخالف هم قابل توجه است و اینطور نبود که اخبار این رویداد از جانب دروازه بانان خبر رد شود.

رسانه های جبهه مقاومت، با تیترهای اقناعی و تبلیغی و صفات مثبت برای شهید، جهت گیری مثبتی به رویداد داشته و انگاره سازی برای نشان دادن قداست این رویداد را در دستور کار داشته اند اما اخبار انتشار یافته در رسانه های مخالف هم فاقد انگاره سازی نیست و با استفاده از تیترهای اقناعی منفی و صفات منفی برای قاسم سلیمانی تلاش در ساخت انگاره ای منفی از شخصیت وی داشتند.

تمرکز رسانه های موافق بر سخت خبر و بدون استناد به پیشینه مبحث و حتی اقدامات تروریستی آمریکا و مبارزات قاسم سلیمانی بود، به این علت تمرکز آنها بیشتر بر خود رویداد و خبر صرف بود، بدون تحلیل و پیشینه و این اخبار از تنوع قالب کمتری برخوردار بوده و کمتر حاوی تحلیل و تفسیر است، این یک نقیصه به حساب می آید چون که امکان عرضه تحلیل عمیق به مخاطب را از رسانه می گیرد اما در مقابل رسانه های مخالف جبهه مقاومت بیشتر در چارچوب تفسیر و تحلیل و در قابل نرم خبر مطالب خویش را عرضه کردند. تمرکز آنها در اخبار خود بر انتقادات و صفات منفی، طبیعی سازی اقدام آمریکا در این ترور، سابقه اقدامات به زعم آنها تروریستی و مناقشات ایران و آمریکا است. آنها درصددند تا با انگاره سازی حقیقت را وارونه جلوه داده و اقدام آمریکا را حمله پیش دستانه قلمداد کنند.

رسانه های مخالف جبهه مقاومت گرچه به لحاظ تعداد، حجم و تنوع اخبار به شکل معناداری کمتر رویداد تشییع را برجسته کردند اما با برجسته سازی عناصر خبری بیشتری در لید به پیشبرد اهدافی همچون جهت دهی و برجسته سازی بر اساس سیاست مخالفت با جبهه مقاومت پرداختند.

در مواردی که رویدادی در رابطه با یک منطقه جغرافیایی است بیشترین منابع استفاده شده در ارتباط با همان منطقه جغرافیایی است و از این لحاظ در تحقیق حاضر این نتیجه حاصل شد که اخبار عموما از منابع ایرانی حتی در رسانه های مخالف جبهه مقاومت استناد شده و این فرصت جهت دهی را برای این رسانه ها فراهم می آورد و آنها با دروازه بانی موثر می توانند در شکل گیری چارچوب بازنمایی یک رویداد در درجه اول موثر باشند.

پژوهشگر این تحقیق مریم آریایی دانشجوی کارشناسی ارشد تبلیغات فرهنگی سوره بود که با راهنمایی میثم فرخی، استادیار دانشکده رفاه انجام شده است. جلسه دفاع از این رساله روز 28 آبان ماه سالجاری برگزار گردید.




منبع:

1399/10/12
13:19:09
0.0 / 5
1124
تگهای خبر: بین المللی , فرهنگ , مراسم
این مطلب را می پسندید؟
(0)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۹ بعلاوه ۳